Freelancen: 4 tips & de waarde van i-linked voor jou

Altijd voorzien zijn van een passende IT freelance opdracht? Lees de vier handigste tips en lees hoe freelancer Talitha i-linked inzette in haar volgende klus.

Freelancen is fantastisch, toch? Vrijheid, zelf je tijd indelen, je eigen uurtarief bepalen, een gevarieerde werkweek en zelf invullen waarin jij je wil ontwikkelen. Eigen baas zijn heeft een hoop voordelen. Maar waar haal je opdrachten vandaan als zzp’er? Vier tips om jou in no time aan een nieuwe opdracht te helpen.

  1. Netwerken

Zullen we die open deur maar meteen intrappen? Zonder netwerk ben je nergens als zelfstandige. Bedenk voor wie jij graag wil werken en wie met jouw dienst geholpen kan zijn. Bezoek netwerkbijeenkomsten, woon startersavonden en workshops bij en ben op plekken waar jouw (potentiele) klant is. Zorg ook dat je er lol in krijgt en stap uit je comfortzone. Netwerken is net werken, maar zodra je het gaat zien als het maken van een praatje, gaat die gunfactor voor jou werken.

2. Klantenservice

Het is altijd makkelijker om klanten te houden dan om klanten te werven, dus zorg dat jouw customer service altijd piekfijn in orde is. Bel bijvoorbeeld een paar weken na het afronden van een opdracht, puur om even te horen hoe het gaat. Neem klachten serieus. Doe net even dat stapje extra. Laat een klant zich gehoord voelen. Niet alleen is de kans op nóg een opdracht natuurlijk groter, maar het levert je ook de goedkoopste én meest effectieve vorm van marketing op: mond-tot-mondreclame.

3. Relatiemanagement

Nieuwe contacten zijn belangrijk, maar vergeet ook niet dat je waarschijnlijk al veel (potentiële) klanten kent. Laat overal te pas en te onpas vallen dat je voor jezelf bent gestart, laat recruiters via je  LinkedInprofiel weten dat je beschikbaar bent en houd je socials goed bij. Maak gebruik van elke kans die je publiciteit kan brengen. Dus zeg gewoon ja tegen dat interview, deel die goede tweet op je eigen kanaal en laat die positieve review aan de wereld zien. En durf ook gerust eens voormalig werkgevers te benaderen. Je zult niet de eerste zijn die met een simpel kopje koffie een toffe opdracht binnensleept.

4. Bemiddeling door een bureau

Voor elk specialisme is wel een bureau dat de markt op zijn duimpje kent. Laat weten dat je op zoek bent en zorg dat je profiel bekend is bij bureaus die actief zijn in jouw vakgebied. Niet alleen kan een bureau je bemiddelen en zo aan jouw volgende opdracht helpen, ook de begeleiding kan je helpen nog beter in kaart te brengen wat jij te bieden hebt. Zorg dat je samenwerkt met een bureau dat transparant is in zijn communicatie en focus heeft op de relatie, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

i-linked hielp me precies op het juiste moment aan mijn volgende opdracht. Uniek aan i-linked was dat we elkaar zo snel vonden en dat het meteen goed voelde. Vertrouwen was er al snel. Vaak heb je dat met bureaus waar je al langer mee werkt, maar het contact met Menno verliep alsof dit de zóveelste opdracht was waar hij me voor mij bemiddelde. Ik heb al meerdere collega-freelancers naar i-linked gestuurd.” – Talitha, senior IT freelancer via i-linked

In de IT wordt met regelmaat gezocht naar tijdelijke specialisten en i-linked weet als geen ander dat jij je het liefst bezighoudt met waar je goed in bent. i-linked heeft zicht op de markt. Dé specialist in functies in de IT, of het nou om een vaste aanstelling of een tijdelijke rol gaat. We bemiddelen je niet alleen, maar begeleiden je ook. Open en transparant en zonder verrassingen, vanaf het eerste contact weet je waar je aan toe bent. Zoek je een opdracht in de IT? Bel met een van onze consultants of laat je cv achter op onze website.

Neem contact met ons op

Kennismaken om een van onze vacatures te bespreken? Of een bak koffie om elkaar beter te leren kennen?

Bel +31 30 2270 042 of mail naar info@i-linked.nl

Tim Groeneboer

Partner